Hof ter Saksen

De imposante beuken van domein Hof ter Saksen zijn terug op hun oorspronkelijke plek. De beuken vormen een serie van 16 schilderijen, die samen geïnstalleerd zijn als laan. Mijn interpretatie van de beuken is te zien in de Grote Zaal van kasteel Hof ter Saksen in Beveren bij Antwerpen. Het historische park rondom het kasteel was een rijke inspiratiebron voor deze serie kunstwerken.
Evert Duintjes Tebbens hield een hartverwarmende toespraak op zaterdag 3 oktober. De tekst vind je hier.
Een impressie van de tentoonstelling en het domein is hieronder te zien.
In het kasteel exposeer ik samen met de Leeuwarder kunstenaar Jan Hofman.

Adres: Hof ter Saksen, Hof ter Saksendreef, 9120 Beveren, tel (+32)3 775 28 51.

151011installhtscompleetmerge.jpg
Installatie 'Hof ter Saksen' (2015), in de Grote Zaal

1510040828mheigenaressesapmachinekopie.jpg
 Bezoekster tentoonstelling

1510034797abjanhtransparantkopie.jpg
Installatie van Jan Hofman

1510034870abbezoekers750px.jpg

Bezoekers

1510030719mhfilipkegelsuitsnijding.jpg
Bezoekers

1510034866abgoedmarianlachendkopie.jpg
Marian met kunstwerk

1510034886abviolistenkopie.jpg
Violiste en chelliste brengen hemelse klanken voort

1510034906abevert.jpg
Openingstoespraak door Evert Duintjer Tebbens

14090101520omgevallenbeukbeveren.jpg
Omgevallen beuk in Hof ter Saksen

Het 18e-eeuwse classicistische kasteel is aan de buitenzijde gerestaureerd.

14090101565hoftersaksen950px_9548.jpg

Aan de binnenzijde verkeert het kasteel in een nostalgische staat van verval.
Het interieur wacht rustig tot het wordt wakkergekust.

14090101544htsschouw950px.jpg
Interieur Hof ter Saksen

Het kasteel is gelegen in een tuin met eeuwenoude bomen, slingerende paadjes en meanderende vijvers.

Tekst bij de tentoonstelling
Slechts enkele keren per jaar opent kasteel Hof ter Saksen haar deuren voor publiek. Wij zijn verheugd dat wij op deze bijzondere plek kunnen exposeren.


Marian Hulshof
ontdekte enkele jaren geleden de beuken in park Hof ter Saksen en werd erdoor geraakt. Die beuken zijn de inspiratiebron voor haar zestiendelige serie Laan Hof ter Saksen, die als installatie in het kasteel te zien is. In samenhang met deze serie toont ze andere  schilderijen met bomen. In haar werk speelt ze met materialen en kleur. Ze zet textiel naar haar hand. Bomen die de elementen en menselijk ingrijpen hebben getrotseerd is een terugkerend thema. Kijken naar haar werk geeft je een warm gevoel.
Tijdens de opening wordt ook haar nieuwe boek gepresenteerd.

Jan Hofman liet zich voor deze tentoonstelling inspireren door zaden en bladeren, in relatie met de parkomgeving van Hof ter Saksen. Zijn onderwerpen ontleent hij aan de natuur: bladvormen, bloemen, maar ook aardappelschillen spelen een rol.
Met zijn originele beeldtaal bereikt hij een grote zeggingskracht binnen het thema van het zich herhalend proces van ontstaan en vergaan.

Zaden op reis is een educatieve tentoonstelling in de hoeve op het domein, samengesteld door deskundigen van Hof ter Saksen. Voor kinderen is de tentoonstelling een zoektocht naar de oorsprong van vruchten. Er worden verbanden gelegd met de kunsttentoonstelling van Marian Hulshof en Jan Hofman.

Domein Hof ter Saksen
Een bezoek aan de tentoonstelling is uitstekend te combineren met een wandeling door het 30 hectare grote domein Hof ter Saksen.
Het kasteel in neo-classististische stijl kreeg begin 19e eeuw zijn huidige vorm. Van buiten is het zorgvuldig gerestaureerd, van binnen verkeert het in een nostalgische staat van verval. Het park aan de voorzijde van het kasteel is streng symmetrisch, met uitzicht op een lindelaan, oranjerie en de hoeve. Daarbuiten zijn kronkelende paden, de meanderende Beverse Beek en diverse bezienswaardigheden, zoals arboretum, natuurtuin, ijskelder en vele volwassen bomen.
Ben je geïnteresseerd in de historie van de Hof ter Saksen, klik dan op deze link (kijk daarna in downloads).

Bereikbaarheid
Beveren is gelegen ± 10 kilometer ten westen van Antwerpen. Met de auto vanaf de E17/A14, afrit 15a, richting Haasdonk. Voorbij Haasdonk na minder dan 1 kilometer ligt het domein aan de rechterkant. Per trein: station Beveren (3x per uur, ongeveer 25 minuten vanaf hoofdstation Antwerpen).

 

150328antwerpen-hoftersaksencutkopie.jpg